Cocktail Audio X45 ! Media Server/CD Ripper/DAC/ADC/Προενισχυτής.

Cocktail Audio X45 ! Media Server/CD Ripper/DAC/ADC/Προενισχυτής.

Έτος 2020 και το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας έχει αλλάξει και καλώς ή κακώς, ο κύριος τρόπος μουσικής αναπαραγωγής για τον μέσο μουσικόφιλο γίνεται μέσω άυλων μέσων. Οι δίσκοι βινυλίου έγιναν CD, τα CD έγιναν αρχεία υπολογιστή και τα αρχεία του υπολογιστή έγιναν υπηρεσίες streaming. Τι γίνεται όμως με εκείνους που θέλουν μεν να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη μουσική τους δισκοθήκη που μπορεί να είναι μια επένδυση χρόνων (και μάλιστα εγγυημένης ηχητικής ποιότητας);

Χρειάζεται να συμβιβαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Η απάντηση είναι φυσικά όχι, καθώς η αγορά προσφέρει λύσεις για κάθε ανάγκη και μία από αυτές είναι το Cocktail Audio X45, μια, κατά τα φαινόμενα, υπερπλήρης συσκευή, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει την πλειοψηφία των απαιτήσεων που θα μπορούσε να έχει ποτέ κανείς για να ευχαριστηθεί μουσική με κάθε τρόπο.

Τα κάνει όλα… (Δεν κάνουμε πλάκα, μόνο καφέ δεν ψήνει!)

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το Χ45; Πρόκειται για ένα Μedia Server/Streamer/CD Ripper/DAC/Phono, με δυνατότητες προενισχυτή. Ναι αυτός ο τίτλος είναι ο ορισμός του “τα κάνει όλα” και αυτός ήταν και ο στόχος της Cocktail Audio που εξειδικεύεται σε αυτού του είδους τις multimedia πολυσυσκευές από το 2003. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία φιλοδοξεί να γίνει η καρδιά του ηχητικού συστήματος ενός audiophile, προσφέροντας μία εξαιρετική ποικιλία λειτουργιών για τις οποίες μάλλον θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να τις αναλύσουμε σε βάθος.

 

Παραμένοντας στα ουσιώδη, το Χ45 ενσωματώνει DAC με ένα τσιπ ES9018K2M Sabre 32 της ΕSS ανά κανάλι και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων υπέρ-υψηλής ανάλυσης PCM (32bit/384kHz), DSD(256) και DXD(24 bit/352.8kHz). Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει είναι εξαιρετικές, με ποικιλία ψηφιακών εισόδων (USB, οπτική, ομοαξονική, AES/EBU) ενώ παρέχονται και δύο θύρες USB/host για σύνδεση με φορητά αποθηκευτικά μέσα.

Η κύρια λειτουργία του X45, βέβαια, είναι να έχει τον ρόλο του music server στον οποίο θα αποθηκεύονται όλα τα μουσικά αρχεία και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να δεχτεί σκληρούς δίσκους και SSD drives με μέγεθος είτε 3,5 είτε 2,5 ιντσών και μέγιστη χωρητικότητα 8 ΤΒ, άφθονος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος θα είναι χρήσιμος εάν επιλέξετε να ριπάρετε τα CD της συλλογής σας, κάτι που μπορεί να γίνει τόσο εύκολα όσο και η αναπαραγωγή τους με την επιλογή από το σχετικό μενού.

Οι περισσότερο παραδοσιακοί χρήστες θα επιλέξουν να συνδέσουν το πικάπ τους με το Χ45 και να το χρησιμοποιήσουν σαν προενισχυτή phono ή ακόμα και να ακούσουν ραδιόφωνο μέσω του ενσωματωμένου δέκτη FM, ενώ οι πιο μοντέρνοι θα θελήσουν να στριμάρουν, είτε τοπικά αρχεία μέσω UPnP, είτε να παίξουν με κάποιο από τα διαθέσιμα streaming services όπως τα Τidal (να σημειωθεί ότι το Χ45 είναι συμβατό με ΜQA), Spotify, Deezer, Qobuz κ.α. Για τους “αναλογικούς” τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν τους δίσκους, τις κασέτες και ακόμη και τις ραδιοφωνικές εκπομπές τους (και γενικώς, οτιδήποτε συνδέσουν), στην αναλογική είσοδο, στον σκληρό δίσκο της συσκευής και μάλιστα με sample rate στα 192kHz.

Όσον αφορά τις εξόδους, προσφέρονται αναλογικές έξοδοι balanced (XLR) και unbalanced (RCA) για σύνδεση με ενισχυτές ή ενεργά ηχεία καθώς και ψηφιακές έξοδοι (οπτική, ομοαξονική, AES/EBU και HDMI) για σύνδεση με κάποιο άλλο DAC.

…Και συμφέρει (Σίγουρα είναι αυτή η τιμή;)

Αυτό που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά είναι η μεγάλη οθόνη των 7 ιντσών ενώ πολύ θετική είναι η δυνατότητα σύνδεσης της συσκευής με την τηλεόραση μέσω του HDMI ώστε να απεικονίζεται το μενού σ’ αυτήν. Η περιήγηση λοιπόν γίνεται αρκετά εύκολη ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις αν και το τηλεχειριστήριο θα μπορούσε να ήταν λιγότερο φορτωμένο με κάποιες από τις σχετικές επιλογές να ήταν διαθέσιμες στο μενού ενώ και η διάταξη των κουμπιών θα μπορούσε να ήταν πιο λογική. Στην πραγματικότητα, το τηλεχειριστήριο είναι χρήσιμο περισσότερο για ψυχολογικούς/legacy λόγους. Ο πραγματικός, power user, θα χρησιμοποιήσει το X45 είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής Novatron Musix X είτε μέσω του web interface και ενός υπολογιστή (ειδικά αν θέλει να διαχειριστεί/συντηρήσει τη βάση δεδομένων της συσκευής).

Ούτως ή άλλως, όλα αυτά δεν θα είχαν και μεγάλη σημασία, αν πέρα από τις τόσες λειτουργίες η συσκευή δεν είναι σε θέση να προσφέρει και ένα ικανοποιητικό ηχητικό αποτέλεσμα. Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα είναι “ναι”. Μπορούμε να πούμε ότι το X45 κυμαίνεται σε καλά επίπεδα με ηχητικό χαρακτήρα παρόμοιο με εκείνους που έχουμε συναντήσει σε άλλες υλοποιήσεις με ολοκληρωμένης τεχνολογίας Sabre της ESS.

Ο ήχος του Χ45 τείνει προς τον αναλυτικό χαρακτήρα με καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας των ηχογραφήσεων, πολύ ικανοποιητική διαύγεια και σαφή διαστρωμάτωση οργάνων με τις αποστάσεις μεταξύ τους να είναι ξεκάθαρες. Στο κομμάτι της τονικής ισορροπίας, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με καλή αίσθηση της έκτασης και του όγκου χωρίς υπερβολές ή εμφάσεις με στόχο τον εντυπωσιασμό και την τεχνητή ευχαρίστηση του ακροατή, οι μεσαίες ακούστηκαν φυσικές, ενώ οι ανώτερες συχνότητες παρουσίασαν μια ελαφριά έμφαση χωρίς όμως να κουράζουν. Το σύνολο θα χαρακτηριζόταν ομοιογενές με μία ελαφριά δόση λαμπρότητας οπότε μάλλον το ιδανικό ματσάρισμα θα ήταν με ισορροπημένα/ομαλά ίσως και ελαφρώς θερμά συνοδά.

Συνοψίζοντας, η ευελιξία, η ευκολία και το ηχητικό αποτέλεσμα που καταφέρνει να αποδώσει το πολυμηχάνημα της Cocktail Audio το καθιστούν μία ανταγωνιστική και αποδοτική λύση για κάθε σαλόνι και κάθε ανάγκη. Η τιμή δεν είναι καθόλου απαγορευτική γι’ αυτά που προσφέρει, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος που θα απαιτούνταν αν κάποιος διάλεγε να έχει ξεχωριστές συσκευές για κάθε μία από τις δυνατότητες του Χ45. Σίγουρα ο ηχητικός χαρακτήρας είναι θέμα γούστου και “χημείας” με τα υπόλοιπα κομμάτια του συστήματος αλλά δεν θα δυσκολευόμασταν να προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη το X45 σε όποιον ψάχνει μία all-in-one λύση για το σύστημά του ώστε να μπορεί να απολαύσει μουσική χωρίς υλικούς ή άυλους περιορισμούς. Αναλογικές πηγές, βινύλιο, CD, network streaming, αρχεία υψηλής ανάλυσης, ακόμη και ραδιόφωνο (με δυνατότητες εγγραφής!) όλα είναι διαθέσιμα χωρίς τη χρήση υπολογιστή ώστε να μπορείς να αφεθείς στη μουσική. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό άλλωστε…

Περιγραφή: Media Server/CD Ripper/DAC/ADC/Προενισχυτής

Σύνθεση: CD Player/Ripper, Ραδιοφωνικός δέκτης DAB/DAB+, FM Stereo, DAC, ADC, Phono (MM), Server, Network player/Streamer

Ψηφιακές Είσοδοι: 1x coaxial (RCA), 1x optical (Toslink), 1x AES/EBU (XLR)

Streaming: 1xUSB (v2.0, Client/Type B), 3x USB (Host/Type A), Ethernet (RJ45/Giga)

Αναλογικές είσοδοι: 1x Phono (MM, RCA), 1x Line (RCA)

Ψηφιακές έξοδοι: 1x coaxial (RCA), 1x optical (Toslink), 1x AES/EBU (XLR), 1x USB (v2.0, Host/Type A), 1x HDMI (Audio/Video)

Αναλογικές έξοδοι: 1x single ended (RCA), 1x balanced (XLR), 1x Ακουστικών (TRS, 6.35mm)

Sample rates: 24-bit/192kHz (συμβατικές ψηφιακές είσοδοι), 32-bit/384kHz/DXD/DSD256 (Streaming), 24-bit/192kHz (ADC/Εγγραφή)

Network: Ethernet (Wi-Fi με προαιρετικό προσαρμογέα), συμβατό με UPnP, DLNA, Samba Server/Client, FTP, Web

Συμβατότητα οπτικών δίσκων: CD, CD-DA, CD-R, CD-RW, DVD-R/RW

Σκληρός δίσκος: 3.5”/2.5” SATA/SSD, Μέγιστη χωρητικότητα 8ΤΒ, 1x Φατνίο

Έλεγχος: Τηλεχειριστήριο, Αpp Novatron Music X (iOS/Android), Web Interface)

Διαστάσεις: 441x330x111 (mm, ΠxΒxΥ)

 

Τιμή: € 2.199

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/,  https://www.cocktailaudio.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.