Copland CSA 100. Ολοκληρωμένος ενισχυτής .Λαμπάτος για τον Καθημερινό Ακροατή!

Copland CSA 100. Ολοκληρωμένος ενισχυτής .Λαμπάτος για τον Καθημερινό Ακροατή!

Στην παράδοση που έχει δημιουργήσει η Δανία στον χώρο του audio, η Copland είναι σίγουρα μια από αυτές τις εταιρίες που ξεχωρίζουν. Η τελευταία της δημιουργία είναι ο ολοκληρωμένος ενισχυτής CSA 100, μια υβριδική σχεδίαση που φέρνει ένα μέρος της γοητείας του λαμπάτου ήχου στην καθημερινότητα των ακροατών.

Η ιδέα των υβριδικών κυκλωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν στάδια με λυχνίες και ημιαγωγούς δεν είναι καινούρια, αλλά είναι ενδιαφέρουσα. Αν θέλεις να αξιοποιήσεις πλήρως αυτό που λέμε “λαμπάτος ήχος” χρειάζεσαι ένα στάδιο εξόδου με λυχνίες και θα πρέπει να προσέξεις αρκετά τί θα αγοράσεις και πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Αν θέλεις καλές, all-around- δυνατότητες οδήγησης, χρειάζεται ένα κύκλωμα με ημιαγωγούς στην έξοδο και ένα προενισχυτικό στάδιο με λυχνίες το οποίο σου εξασφαλίζει, εύκολα, μεγάλη γραμμικότητα και σοβαρά δυναμικά περιθώρια (λόγω των υψηλότερων τάσεων λειτουργίας). Ο CSA-100 ακολουθεί, ακριβώς, αυτή τη συνταγή, αλλά οι Δανοί έκαναν το συνολικό πακέτο ακόμη πιο ενδιαφέρον, φορτώνοντάς το με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, προσεγγίζοντας έτσι, με σοβαρές φιλοδοξίες, ένα πολύ ευρύτερο κοινό που ακούει πολύ μουσική και θέλει να την ακούει σωστά!

Υβριδικός από όλες τις απόψεις!

Το τι σημαίνει το “υβριδικός”, στην περίπτωση του CSA-100, σηκώνει δύο εξηγήσεις. Αρχικά, το στάδιο ισχύος βασίζεται σε ημιαγωγούς solid state. Τα δύο MOSFET ανά κανάλι, προσφέρουν 100W/8Ω (που γίνονται 180W/4Ω), ενώ το τμήμα προενίσχυσης περιλαμβάνει μία διπλοτρίοδο, επιλεγμένη για τη γλυκύτητα που προσφέρει συνολικά στον ήχο. Στην συνέχεια, αξίζει να παρατηρήσουμε πόσο καλά εξοπλισμένη είναι αυτή η υλοποίηση, με πολλές επιλογές εισόδων, οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν αναλογικά και ψηφιακά σήματα, επομένως έχουμε υβριδική σχεδίαση και σε ένα δεύτερο επίπεδο. Το πακέτο περιλαμβάνει tape loop, δύο ζεύγη εισόδων RCA και ένα ζεύγος balanced XLR, phono stage κατάλληλο για κεφαλές κινητού μαγνήτη και έναν DAC βασισμένο σε τσιπ της ESS, ο οποίος περιλαμβάνει δύο οπτικές και μια ομοαξονική είσοδο καθώς και ασύγχρονη θύρα USB, μέσω της οποίας μπορεί να διαχειριστεί streams PCM 32-bit/384kHz, καθώς και DSD. Εκτός από το “tape out” (προφανώς, η Copland εννοεί Rec. Out), υπάρχει επίσης και pre out για την σύνδεση με τελικό ενισχυτή. Το μόνο προαιρετικό πρόσθετο είναι μια μονάδα Bluetooth aptX η οποία επιτρέπει την ad-hoc σύνδεση συμβατού player και το ασύρματο streaming από αυτήν.

Προσεγμένη αισθητική και εσωτερικός κόσμος…

Το δείγμα της δοκιμής μας ήρθε σε ένα εξαιρετικά ελκυστικό ματ ασημί φινίρισμα, αλλά η συσκευή είναι επίσης διαθέσιμη σε ματ μαύρο, με το σασί να έχει τις κλασικές γραμμές που έχουμε συνηθίσει από την Copland, όντας όσο πρέπει λιτό.

Στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης, υπάρχει ο επιλογέας ψηφιακών πηγών με μπλε LED που ανάβει όταν έχει επιλεγεί το DAC στον κύριο πίνακα πηγών και ένα πορτοκαλί LED που ανάβει όταν κάποια ψηφιακή είσοδος έχει κλειδώσει σε stream. To user interface περιλαμβάνει, ακόμη, έναν μεγάλο περιστροφικό διακόπτη που παίζει τον ρόλο του βασικού επιλογέα εισόδου και φέρει τις ενδείξεις P (phono), B (balanced), 1 και 2 (αναλογικές είσοδοι RCA) και D (digital). Επίσης ένα πορτοκαλί LED επισημαίνει εάν η μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ή είναι πλήρως ενεργοποιημένη. Στα δεξιά βρίσκεται το περιστροφικό volume control και ανάμεσα στους τρεις συμμετρικούς μεγάλους κύκλους βρίσκονται οι διακόπτες tape και stand-by. Τέλος, στην δεξιά άκρη της πρόσοψης υπάρχει μια έξοδος ακουστικών (TRS, 6,35mm).

Εσωτερικά, ο ενισχυτής είναι, όπως περιμέναμε, προσεγμένος. Βασίζεται σε ένα τροφοδοτικό με έξι πυκνωτές των 10.000μF στο φίλτρο και ξεχωριστή γραμμή για το ψηφιακό μέρος. Η ψύκτρα του σταδίου ισχύος είναι εσωτερική και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μέσω ηλεκτροκίνητου Alps.

 

Ακούγοντας…

Με τις δυνατότητες συνδεσμολογίας να επιτρέπουν σύνδεση αναλογικής πηγής στην είσοδο phono, ένα cd player στις αναλογικές εισόδους, την τηλεόραση στην ψηφιακή οπτική είσοδο και ένα Blu-ray player στην ομοαξονική ψηφιακή, ο Copland αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή για κέντρο ελέγχου αναλογικών και ψηφιακών σημάτων. Το ασημί, λιτό τηλεχειριστήριο που συνόδευε τον CSA 100 διαθέτει πλήκτρα για την επιλογή πηγής και τον έλεγχο της έντασης. Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου ενός CD player Copland σε περίπτωση που συνδυαστεί με τον ενισχυτή. Περιέργως, δεν είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών ψηφιακών εισόδων μέσω του τηλεχειριστηρίου, επομένως θα πρέπει κάποιος να κάνει τους σχετικούς χειρισμούς εκ του σύνεγγυς.

Για… προθέρμανση ξεκινήσαμε με το άλμπουμ Dire Straits – Brothers in Arms, επιλέγοντας την ομοαξονική είσοδο του DAC. Από τα πρώτα λεπτά ακροάσεων, ήταν ξεκάθαρο πως θα ακολουθούσαν πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές με τον Copland. O ενισχυτής ακόμη και σε αυτό το πρώιμο «κρύο» στάδιο, περιέγραφε με απόλυτη αξιοπιστία την μουσική σκηνή, δείχνοντας εξαιρετικές ικανότητες οδήγησης, ταχύτητας και απόδοσης όγκου σε όλο το φάσμα συχνοτήτων. Πήρα καλή έκταση και όγκο στο μπάσο, το οποίο, επιπροσθέτως είχε καλό έλεγχο και μεσαία περιοχή ευχάριστη με καλές λεπτομέρειες. Ψηλά, ο ενισχυτής ακούστηκε φωτεινός και αέρινος.

Άλλος δίσκος που επέλεξα ήταν ένας αγαπημένος καλλιτέχνης, ο Ali Farka Toure, στη συλλογή Savane. Όλα τα απαραίτητα ήταν παρόντα, με τον ενισχυτή να αποδίδει άψογα τα ηχοχρώματα και τη φωνή και να είναι όσο πρέπει… ξεσηκωτικός στα ρυθμικά μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν το συναίσθημα του κομματιού να περνά άνετα στον χώρο ακρόασης, ίσως, μια μικρή υπογραφή του λαμπάτου στάδιου προενίσχυσης.

Το ψηφιακό μέρος του ενισχυτή κινείται σε ανάλογο επίπεδο και oi ακροάσεις μέσω των ψηφιακών εισόδων δεν με άφησαν με παράπονο. Απόλαυσα ιδιαίτερα τον τηλεοπτικό ήχο, μέσω της οπτικής εισόδου, με διαύγεια λεπτομέρεια και δυναμικά (που δεν τα έχεις, φυσικά, από τις συνήθεις τηλεοπτικές συσκευές).

Τέλος, αφιέρωσα κάποιο χρόνο ακροάσεων στο βινύλιο, μέσω του ενσωματωμένου phono-stage. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό επιβεβαιώνοντας ότι το σχετικό στάδιο είναι μια καλή περίπτωση για όσους θα ήθελαν να ακούσουν δίσκους, χωρίς -σε πρώτη φάση- να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Προσφέροντας μια καλά μελετημένη ισορροπία χαρακτηριστικών, ηχητικού χαρακτήρα και ποιότητας κατασκευής , θα έλεγα πως ο Copland CSA 100 είναι ανάμεσα στους ενισχυτές που ξεχωρίζουν. Έχει γοητευτικές ρεαλιστικές χροιές σε συνδυασμό με μεγάλη ισχύ εξόδου, ώστε να οδηγήσει τα περισσότερα ηχεία πολύ άνετα, είναι διπλά υβριδικός, τόσο ως προς την επιτυχημένη συνταγή του κυκλώματος, όσο και ως προς την διαχείριση αναλογικών και ψηφιακών σημάτων, στοιχεία που τον καθιστούν ένα άκρως ενδιαφέρον πακέτο. Προτείνουμε να τον ακούσετε οπωσδήποτε!

Overview

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Ισχύς: 2x100W/8Ω, 2x180W/4Ω.

Αναλογικές είσοδοι: 3x Line (RCA), 1x Line (XLR), 1x Tape (RCA).

Ψηφιακές είσοδοι: 1x ομοαξονική (RCA), 2x οπτική (Tosling), 1x USB (32/384, DSD)

Αναλογικές έξοδοι: 1x Rec. Out, 1x Line Out, 1x Ακουστικών (TRS 6,35mm), 1x Ηχείων.

Άλλες δυνατότητες: Τηλεχειρισμός, προαιρετικό άρθρωμα Bluetooth aptX, Ασημί και Μαύρο φινίρισμα.

Διαστάσεις: 435mmx135mmx370mm (mm, πxυxβ)

Βάρος: 14kg

Τιμή: €3.999

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, https://www.orpheusaudio.gr/https://copland.dk/

Το άρθρο είναι από τον Γιώργο Κατρακάζα και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.