Copland CTA408. Oλοκληρωμένος Ενισχυτής.

Copland CTA408. Oλοκληρωμένος Ενισχυτής.

Ασφαλές στοίχημα με υψηλή απόδοση!

Ηχητική απόδοση, ποιότητα κατασκευής και κομψό σκανδιναβικό design είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την Copland από την δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα. O CTA408 προφανώς δεν αποτελεί εξαίρεση και δεν θα είναι γεγονός ισάξιο της ανακάλυψης του τροχού να αναφέρουμε από την αρχή ότι η συγκεκριμένη υλοποίηση της Copland απέφερε ένα πραγματικά εξαιρετικό ενισχυτή που κάθε μουσικόφιλος θα ήθελε να έχει στο σαλόνι του. Οι λεπτομέρειες όμως, έχουν την σημασία τους!

Ξεκάθαρα το νόημα της συγκεκριμένης δοκιμής θα πρέπει να είναι το κατά πόσο ένα προϊόν με υψηλή τιμή, για τα συμβατικά ελληνικά δεδομένα, μπορεί να προσφέρει ένα καλό συντελεστή κόστους-οφέλους ώστε να αξίζει πραγματικά την υπέρβαση. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μέχρι τώρα σπάνια έχει απογοητεύσει προσφέροντας όντως συσκευές που ο ήχος τους αντιστοιχεί στην τιμή τους, γεγονός που δυστυχώς δεν είναι κανόνας  στην αγορά.  O CTA408 είναι ευτυχώς ένα παράδειγμα της ρήσης “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Ας δούμε γιατί…

Με κέντρο τον Ενισχυτή…

Βluetooth, Wi-Fi, streaming, ενσωματωμένο DAC και λοιπά (ας μας συγχωρεθεί η έκφραση) “φρουφρού και αρώματα” είναι χαρακτηριστικά που δεν θα συναντήσουμε στον εν λόγω ενισχυτή. Έτσι κι αλλιώς, όταν φτάνουμε σε τέτοιο επίπεδο το πιθανότερο είναι το σύστημα στον οποίο θα μπει ο CTA408 να εμπεριέχει dedicated συσκευές ειδικά για αυτές τις δουλειές. Ο ενισχυτής της Copland εστιάζει στην προφανή του αρμοδιότητα που δεν είναι άλλη από την οδήγηση των ηχείων με τον μέγιστο δυνατό συνδυασμό στάθμης/ποιότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε να κάνουμε με μια υλοποίηση λυχνιών με το στάδιο εξόδου να βασίζεται σε τέσσερις ΚΤ150 (την πιο ισχυρή λυχνία της οικογένειας 6550/ΚΤ88/ΚΤ90/ΚΤ120) σε συνδεσμολογία push-pull και ισχύ 75W ανά κανάλι σε φορτία 8 Ohm. Αντίστοιχα, στο προενισχυτικό στάδιο έχουμε συνδυασμό λυχνιών 12ΒΗ7 και 12ΑΥ7 υποστηριζόμενο από κύκλωμα MOSFET ενώ η τροφοδοσία των παραπάνω γίνεται από πολλαπλά μεμονωμένα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το γεγονός ότι ο ενισχυτής διαθέτει και προενισχυτή Phono ΜΜ (κινητού μαγνήτη) και ΜC (κινητού πηνίου) υλοποιημένο με J-FET. Έτσι, οι φίλοι του καθαρού αναλογικού ήχου δεν θα μείνουν παραπονεμένοι όπως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι και οι συστηματικοί χρήστες ακουστικών οι οποίοι θα βρουν μια έξοδο TRS 6,4mm τοποθετημένη στην πλευρά του σασί και οδηγείται από έναν ξεχωριστό ενισχυτή ακουστικών ο οποίος λειτουργεί σε τάξη Α. Γενικά υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός αναλογικών εισόδων και εξόδων, με  τέσσερις εισόδους line, tape-out, tape-in και φυσικά τα δύο ζεύγη ακροδεκτών για τη σύνδεση των ηχείων, με λήψεις του μετασχηματιστή εξόδου για την σύνδεση ηχείων 8Ω και 4Ω.

Το όλο πακέτο είναι άρτιο εμφανισιακά, χωρίς υπερβολές, με την κυκλική οθόνη επιλογών στο κέντρο να ξεχωρίζει, ενώ τα ανοίγματα στο σασί για την ψύξη αναδεικνύουν και τον λαμπάτο εσωτερικό κόσμο της συσκευής.

Πραγματικό hi-end.

Ένας τέτοιος ενισχυτής βέβαια δεν θα πρέπει να δείχνει μόνο άρτιος αλλά και να είναι τόσο κατασκευαστικά όσο και ηχητικά. Η εσωτερική υλοποίηση και το σασί είναι αρκετά ποιοτικά κάτι που μαρτυρά και το αρκετά μεγάλο βάρος των 26 κιλών χωρίς πάντως να ξεφεύγουμε πολύ σε διαστάσεις (43,5εκ Π, 22εκ Υ, 46εκ Β). Επίσης τόσο ο περιστροφικός επιλογέας εισόδου όσο και το ρυθμιστικό έντασης αφήνουν μια στιβαρή αίσθηση.

Όσον αφορά στον ηχητικό χαρακτήρα, τώρα, ο ενισχυτής κεντρίζει το ενδιαφέρον με ένα πολύ ποθητό συνδυασμό: Την ομαλότητα/ρεαλιστικότητα που αναμένει κανείς από τις λυχνίες με την ουδετερότητα και την τεχνική αρτιότητα των τρανζίστορ. Με λίγα λόγια ο CTA ακούγεται σύγχρονος, όπως οι ΚΤ150 λυχνίες που χρησιμοποιεί, και συνάμα σαγηνευτικός. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης των στερεοτυπικών χρωματισμών που συνοδεύουν κάποιες λαμπάτες υλοποιήσεις. Η αλήθεια είναι ότι όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο καλύτερα να ψάξουν αλλού. Εδώ έχουμε μια πολύ ισορροπημένη και φυσική παρουσίαση με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών της ηχογράφησης, φυσικές χροιές σε φωνές και όργανα, ρεαλιστική απόδοση της μουσικής σκηνής με ευκρινή διαστρωμάτωση, καλή ταχύτητα και σφιχτά χαμηλά και κυρίως έλλειψη τραχύτητας στις υψηλές συχνότητες. Η κριτική είναι δύσκολη αλλά θα μπορούσε να γίνει όσον αφορά το authority και το impact των πολύ χαμηλών συχνοτήτων σε σχέση με μία αντίστοιχη hi-end solid-state υλοποίηση αν και αυτή θα ήταν μια “ανταλλαγή” την οποία ο υπογράφων θα έκανε ευχαρίστως για να πάρει τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ματσάρισμα με τα κατάλληλα ηχεία καθώς παρόλο που στην δοκιμή μας ο CTA τα κατάφερε εξαιρετικά τόσο από πλευράς έντασης όσο και ποιότητας, το ιδανικότερο θα ήταν να μην συνδυαστεί με ηχεία πολύ χαμηλής ευαισθησίας ειδικά εάν αυτά μπουν σε μεγάλους χώρους ακρόασης. Με προσεγμένα συνοδά αντίστοιχης κλάσης το αποτέλεσμα δικαιολογεί την τιμή του καθώς η συγκεκριμένη υλοποίηση ξεχειλίζει από ποιότητα και “ωριμότητα”, ενώ, επιπροσθέτως, ακόμα και ένα δευτερεύον στοιχείο όπως ο ενισχυτής ακουστικών εκπλήσσει με την απόδοσή του, αφήνοντας πίσω καθαρόαιμους ενισχυτές ακουστικών σεβαστού κόστους.

Συνοψίζοντας, ο CTA408 είναι ο ορισμούς του σύγχρονου hi-end βασισμένο σε λυχνίες. Ο ήχος του είναι εκλεπτυσμένος, ομαλός, εξαιρετικά ισορροπημένος και πάνω από όλα ευχάριστος ώστε να μπορεί να προσφέρει πολλές συνεχόμενες ώρες μουσικής απόλαυσης. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά επιπλέον. Για τους μουσικόφιλους που κατέχουν ηχεία λογικής ευαισθησίας η ακρόαση του συγκεκριμένου ενισχυτή είναι επιβεβλημένη. Εάν υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα τότε ο ενισχυτής της Copland προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Overview

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Ισχύς: 2x75W (4/8Ω)

Στάδιο ισχύος: 2x KT150, Push-pull

Είσοδοι: 4x line (RCA), 1x tape (RCA), 2x phono (RCA, MM+MC).

Έξοδοι: 1x Rec. out (RCA), 1x TRS 6,4mm, 2x ηχείων (λήψεις για 8/4Ω)

Διαστάσεις: 435x220x460 (mm, πxυxβ).

Βάρος: 26kg.

 

Τιμή: €6.999,-

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/http://copland.dk/

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος του YELLOWBOX από τον Μάνο Μαστραντωνάκη._YB

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.