Harman/Kardon Citation ΜultiBeam 700.

Harman/Kardon Citation ΜultiBeam 700.

Κάτσε κάτω από την (ηχο)μπάρα!

Τι κάνεις όταν θέλεις να συνδυάσεις το βαθύ μαύρο και την κινηματογραφική εικόνα που σου δίνει η καινούργια σου τηλεόραση με μια αντίστοιχη αίσθηση surround ήχου; Πολύ απλά τη συνοδεύεις με ένα πολυκάναλo σύστημα. Τι γίνεται όμως όταν το μπάτζετ ή/και ο χώρος σου είναι περιορισμένος ή πολύ απλά θέλεις κάτι διακριτικό, κομψό και “plug and play”; Η απάντηση που δίνεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια είναι μία: Ηχομπάρα! Για αυτές ακριβώς τις ανάγκες η Harman/Kardon δημιούργησε την Multibeam 700 στη σειρά Citation.

Η Multibeam 700 αποτελεί τη μικρότερη και φθηνότερη επιλογή στη σειρά Citation, προσφέροντας πολλές λειτουργίες, έγχρωμη οθόνη και την χαρακτηριστική μίνιμαλ εμφάνιση της σειράς. Πέρα όμως από το να δώσει την αίσθηση τoυ Ηοme Theatre, η Multibeam 700 έρχεται να βάλει κάτω από την τηλεόραση σας και έναν έξυπνο βοηθό που λειτουργεί με τις νεότερες ασύρματες τεχνολογίες. Η εταιρεία άλλωστε γνωρίζει καλά την σχετική αγορά των λεγόμενων “smart” εύχρηστων ηχείων.

Ένα με την τηλεόραση

Η MultiBeam 700 είναι αρκετά κομψή σε design και μέγεθος ώστε να δένει όμορφα με το υπόλοιπο σύστημα. Μπορεί να ταιριάξει ακόμα και με τηλεοράσεις με σχετικώς μικρές διαγώνιους. Εάν πάλι πρόκειται για τηλεόραση τοποθετημένη στον τοίχο η MultiBeam (με βάρος 3.7 κιλά) μπορεί να ακολουθήσει. Η βάση που την συνοδεύει, προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης της στον τοίχο, ακριβώς κάτω ή πάνω από την τηλεόραση, για ένα setup που πιάνει μηδαμινό χώρο και περνάει απαρατήρητο. Σε αυτό συμβάλει και η επένδυση με ύφασμα από μαλλί της Kvakat, η οποία δείχνει αρκετά ποιοτική, ενώ τα διαθέσιμα χρώματα (γκρι και μαύρο) μπορούν να ταιριάξουν με κάθε σαλόνι. Στα ενδότερα της συσκευής, πέντε μιντ/γούφερ  των 50 mm στο μπροστινό μέρος αναλαμβάνουν τις μεσαίες και χαμηλές συχνότητες, ενώ για τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούνται δύο τουίτερ των 25 mm, ένα σε κάθε πλευρά, όπου οι υπάρχουν και οι σχετικές οπές. Το σύνολο αποδίδει 210W ισχύος.

Έμφαση στις smart τεχνολογίες

Για να εκμεταλλευτεί το hardware που έχει χρησιμοποιήσει, η Harman/Kardon έχει εξοπλίσει τη συσκευή με πληθώρα έξυπνων και ασύρματων λειτουργιών όπως κάνει για όλα τα ηχεία της σειράς Citation. Η σύνδεση με την τηλεόραση μπορεί να γίνει είτε μέσω της κλασσικής αναλογικής εισόδου 3.5 mm, είτε μέσω οπτικής ίνας, είτε μέσω HDMI με υποστήριξη ΑRC (Audio Return Channel) που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου αποκλειστικά μέσω του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης. Η ηχομπάρα βέβαια έρχεται με το δικό της τηλεχειριστήριο ενώ διαθέτει και “Universal IR Learning” mode, ώστε να μπορεί να “μάθει” οποιοδήποτε άλλο. Ωστόσο, την παράσταση κλέβει ο έξυπνος βοηθός της Google που δίνει την δυνατότητα φωνητικών εντολών όχι μόνο για την διαχείριση της συσκευής αλλά και για οποιαδήποτε αναζήτηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι το αρχικό σετάρισμα της Multibeam 700 μέσω της εφαρμογής Google Home κι από εκεί και πέρα είτε η τηλεόραση, είτε οποιαδήποτε άλλη έξυπνη συσκευή του σπιτιού, μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Η εστίαση λοιπόν δίνεται στην ευκολία χρήσης στην οποία συμβάλουν και οι ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi και Bluetooth 4.2 με τις τεχνολογίες Airplay για iOS και Chromecast για Android να είναι ενσωματωμένες.

Προσαρμόσιμη γεύση Home Theatre

Πιάνοντας στο χέρι το τηλεχειριστήριο, ο χρήστης θα αρχίσει να βλέπει τα διάφορα καλούδια που προσφέρονται. Προσφέρονται τέσσερα διαφορετικά Sound Modes (Music, Μovies, News και Standard) και, φυσικά, η επιλογή Surround. Αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες και μέσω της φωτεινής και ευκρινούς οθόνης, η χρηστικότητα της οποίας όμως είναι περιορισμένη από το γεγονός ότι βρίσκεται στο επάνω μέρος της μπάρας, οπότε δεν είναι ορατή από καθιστή θέση όταν για παράδειγμα αλλάζεις sound modes και θέλεις να ξέρεις ποιο έχεις επιλεγμένο.

Βεβαίως, αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που θα ακούσεις τελικά και αυτό που ακούσαμε μας άφησε ικανοποιημένους καθώς πήραμε πολύ υψηλές στάθμες για ηχομπάρα τέτοιου μεγέθους, ο διάλογος παρέμεινε διαυγής σε μεγάλες εντάσεις, ενώ το μπάσο ήταν έντονο και παρόλο που σαφώς δεν θα σε ταρακουνήσει φτάνοντας όσο χαμηλά όσο ένα subwoofer μας έδωσε την απαιτούμενη κινηματογραφική αίσθηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την αίσθηση surround με τα είδωλα να αποτυπώνονται με την σχετική ευκρίνεια και διαχωρισμό που αναμενόταν. Θα αντικαταστήσει ένα πραγματικό σύστημα 5,1; Όχι, αλλά πρόκειται από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε ακούσει σε ηχομπάρα. Αυτό οφείλεται στην τεχνολογία MultiBeam η οποία βασίζεται στις ανακλάσεις των ήχων (από τις πλάγιες οπές προς τους τοίχους έτσι ώστε να γεμίζουν τον χώρο προσομοιώνοντας την χωρική πληροφορία που δίνουν οι δορυφόροι ενός Home Theatre. Βάσει των δοκιμών μας, για την επιτυχία αυτής της υλοποίησης σημασία έχει το να υπάρχει μια σχετική (και όσο γίνεται ίση) απόσταση από τους τοίχους στις δύο πλευρές της μπάρας με τα ιδανικά μέτρα να αναφέρονται από 1,5 έως 4,5. Για αυτό η εταιρεία έχει φροντίσει να ενσωματώσει ένα calibration mode ώστε η μπάρα να ρυθμίζεται αυτόματα μέσω δοκιμαστικών τόνων και βάσει αυτών των μετρήσεων να αναπροσαρμόζει τα χαρακτηριστικά της ανάλογα.

Συνοψίζοντας, η Harman/Kardon έχει καταφέρει να προσφέρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία σε ένα μικρό πακέτο. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην τοποθέτηση για τους λόγους που εξηγήθηκαν, ενώ η οθόνη είναι μάλλον μέτριας χρησιμότητας. Η συγκεκριμένη ηχομπάρα είναι, όπως αναμενόταν, ένα πολύ καθαρό step-up από τον ήχο της “σκέτης” τηλεόρασης, όντας από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία χάρις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί.

Η MultiBeam 700 αποτελεί μια καλή πρόταση για όσους επιθυμούν να πάρουν μια γεύση Home Theatre χωρίς να διαθέτουν τα χρήματα και το χώρο που απαιτεί κάτι τέτοιο, προσφέροντας πολλά παραπάνω από ένα συμβατικό σύστημα ηχείων, ενώ η δυνατότητα της να προστεθεί σαν κεντρικό ηχείο σε ένα πραγματικό πολυκάναλο σύστημα κάνει την επιλογή της ακόμα πιο θελκτική.

Overview

Περιγραφή: Ηχομπάρα (soundbar).

Μεγάφωνα: 2x τουίτερ 25mm, 5x μιντ/γούφερ 50mm.

Είσοδοι: 1x Line (TRS, 3,5mm), 1x οπτική (Toslink), 1x HDMI/ARC

Streaming: Wi-Fi, Bluetooth v4.2, Airplay 2, Chromecast

Άλλες δυνατότητες: Mode αυτόματης ρύθμισης, υποστήριξη Google Assistant, 4 Mode λειτουργίας, επίτοιχη τοποθέτηση.

Διαστάσεις: 790x65x130 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 3,7kg

Τιμή: €549,-

https://www.wavemotion.gr/   https://www.wavemotion.gr/our-brands/harmankardon  https://www.harmankardon.com/

Το άρθρο είναι από τον Μάνο Μαστραντωνάκη και είναι δημοσιευμένο στο έκτο τεύχος του YELLOWBOX._ΥΒ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.