Σαν σήμερα… 7 Απριλίου 1805, ήταν η πρεμιέρα της 3ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, της επονομαζόμενης και “Ηρωικής” στη Βιέννη.

Σαν σήμερα… 7 Απριλίου 1805, ήταν η πρεμιέρα της 3ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, της επονομαζόμενης και “Ηρωικής” στη Βιέννη.

Ο Μπετόβεν άρχισε να συνθέτει την τρίτη συμφωνία αμέσως μετά το Symphony No. 2 σε D major, Opus 36 και ολοκλήρωσε τη σύνθεση στις αρχές του 1804.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Symphony No. 3 ήταν στις 7 Απριλίου 1805 στη Βιέννη. Αρχικά, η συμφωνία ήταν αφιερωμένη στον Ναπολέοντα Α΄, αλλά αργότερα ο Μπετόβεν απέσυρε την αφιέρωση του. Η ιστορία της απόσυρσης έχει ως εξής: O Μπετόβεν είχε εντυπωσιαστεί  από τις προσπάθειες του Ναπολέοντα Α΄ να μεταρρυθμίσει την κοινωνία, έτσι ώστε οι εργατικές τάξεις να απολαμβάνουν περισσότερη ισότητα. Γράφοντας μια συμφωνία εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κορσικής  και όχι μόνο, μίλησε για την καρδιά του , αλλά και για εκείνη του κοινού. Εκτός αυτού, τότε, ο Μπετόβεν σχεδίαζε μια περιοδεία συναυλιών στη Γαλλία.

Λίγους μήνες αργότερα – συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 1804 – ο Ναπολέων είχε ονομαστεί Αυτοκράτορας της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον φίλο και μαθητή του Ferdinand Ries (1784-1838), ο Μπετόβεν αντέδρασε με οργή στα νέα: ο ήρωας του (Ναπολέων) είχε γίνει τύραννος και ο συνθέτης δεν θα αφιέρωνε μια συμφωνία σε ένα τέτοιο άτομο. Αηδιασμένος, ο συνθέτης έσκισε τη σελίδα τίτλου από τη συμφωνία και ακύρωσε τη γαλλική περιοδεία. Έδωσε στη σύμφωνη έναν νέο υπότιτλο,  Eroica , που υποδηλώνει περισσότερο έναν γενικό ηρωισμό παρά συγκεκριμένες πράξεις. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι  «συνθέθηκε για να γιορτάσει τη μνήμη ενός μεγάλου άνδρα», φαινομενικά αναφερόμενη στον προηγούμενο Ναπολέοντα, εκείνο τον ιδεαλιστικό νεαρό ήρωα που τώρα ζούσε μόνο στη μνήμη. Όταν το έργο δημοσιεύτηκε το 1806, ήταν αφιερωμένο όχι στον Βοναπάρτη, αλλά στον Πρίγκιπα Φρανζ Τζόζεφ φον Λόμκοβιτς (1772-1816), έναν από τους πιο πιστούς προστάτες του Μπετόβεν.

Ο φίλος και συνάδελφός του Μπετόβεν Καρλ Τσέρνι θυμήθηκε αργότερα, ότι άκουσε ένα μέλος του ακροατηρίου να φωνάζει: «Θα έδινα ένα άλλο kreutzer αν σταματούσε». Αυτός ο ακροατής δεν θα ήταν ο μόνος στην αίθουσα συναυλιών που ήταν συγκλονισμένος. Το κοινό που είχε συνηθίσει τη μουσική να είναι καθαρά για ψυχαγωγία αντιμετώπισε ξαφνικά μια ριζοσπαστική νέα ιδέα, ότι όπως ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, μια συμφωνία θα μπορούσε να παρουσιάσει την εικόνα του δημιουργού της για τον κόσμο. Αυτή η ιδέα βρίσκεται στην καρδιά του Ρομαντικού επανάσταση, της οποίας ο Μπετόβεν ήταν ένας από τους πρώτους οπαδούς.

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του συνθέτη, η συμφωνία Eroica είναι μια σύνθεση μεγάλης κλίμακας που σηματοδότησε την αρχή της καινοτόμου μέσης περιόδου του Μπετόβεν και θεωρείται ευρέως, σαν ορόσημο, στη μετάβαση μεταξύ της κλασικής και της ρομαντικής εποχής. Συχνά θεωρείται επίσης η πρώτη ρομαντική συμφωνία.

Η Symphony No. 3 σε E  major , Op. 55,  είναι μια συμφωνία σε τέσσερα μέρη.

Στο Lobkowicz Palace, στην Πράγα, βρίσκεται η έκδοση της πρώτης κυκλοφορίας (1806) της συμφωνίας, μαζί με άλλα κειμήλια του Μπετόβεν, όπως χειρόγραφα από από την 4η Συμφωνία και την 5η Συμφωνία, τα οποία περιέχουν διορθώσεις και σχολιασμούς του ιδίου για την παρουσίαση τους.

Πηγή: el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.