Σαν σήμερα…9 Σεπτεμβρίου 1971, ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το “Imagine”.

Σαν σήμερα…9 Σεπτεμβρίου 1971, ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το “Imagine”.

“Now I understand what you have to do. Put your political message across with a little honey.” Έτσι είπε ο Τζον Λένον για το “Imagine”, το πιο επιτυχημένο single της σόλο καριέρας του. Το τραγούδι έχει καλυφθεί από καλλιτέχνες σε όλα τα είδη, από τη Λίζα Μινέλι και τον  Στίβι Γουόντερ μέχρι τον Νιλ Γιανγκ  και τη  Λαίδη Γκάγκα και έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Σε Ολυμπιακούς αγώνες, Παραμονές Πρωτοχρονιάς, σε συναυλίες για την ειρήνη και σε συναυλίες για την πείνα.

Ο αντίκτυπος του τραγουδιού είναι αδιαμφισβήτητος. Αλλά μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης με τη μελωδία του στο πιάνο,  είναι μια συλλογή  «επικίνδυνων» ιδεών που προκαλούν την κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε. Το τραγούδι που έχει γίνει ύμνος σε όλο τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα γεμάτο αμφιλεγόμενους στίχους και ριζοσπαστικές ιδέες. Οι στίχοι ενθαρρύνουν τους ακροατές να φανταστούν έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς υλισμό , χωρίς σύνορα που χωρίζουν έθνη και χωρίς θρησκεία. Ο Λένον κάποτε το ονόμασε “’Working Class Hero” -Ήρωα της εργατικής τάξης-για τους συντηρητικούς “και πράγματι, αμφισβητεί το status quo της κοινωνίας στο έπακρο.

Ο Λένον συνέθεσε το τραγούδι μια κι έξω, καθισμένος στο λευκό πιάνο του στο κτήμα του Tittenhurst Park στην Αγγλία τον Μάιο του 1971. Η σύζυγός του,  Γιόκο Όνο , τον παρακολουθούσε καθώς έπαιζε τη μελωδία και έγραφε τους περισσότερους στίχους. Το ηχογράφησε στο στούντιο του, με τη βοήθεια των μουσικών Alan White, παλιού φίλου των Beatles (και καλλιτέχνη πίσω από το εξώφυλλο του άλμπουμ Revolver ), Klaus Voorman, Nicky Hopkins και του παραγωγού Phil Spector , οι οποίοι ανέκαθεν κράτησαν το κομμάτι αρκετά απλό. Πειραματίστηκαν, κάποια στιγμή όταν ο Χόπκινς έπαιξε στο ίδιο πιάνο με τον Λένον, αλλά σε υψηλότερη οκτάβα.

Η τελική μίξη έγινε στο The Record Plant στη Νέα Υόρκη, μια πόλη όπου ο Λένον και ο Όνο θα έκαναν σύντομα το σπίτι τους.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1971 και κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971. Όλοι ήξεραν ότι το τραγούδι ήταν ξεχωριστό για εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορούσαν να είχαν ιδέα για τον αντίκτυπο που θα είχε στον κόσμο, τόσο μουσικά όσο και πολιτικά.

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ  – είχε την τάση να είναι λιγότερο γενναιόδωρος σχετικά με την πρώιμη σόλο καριέρα του Λένον – παραδέχτηκε ότι ήξερε ότι το τραγούδι ήταν “a killer” την πρώτη φορά που το άκουσε.

Ο Bono είπε ότι το τραγούδι ήταν ο λόγος, για τη σόλο καριέρα του Λένον.

Ο Τζορτζ Μάρτιν, διάσημος για την παραγωγή των δίσκων των Beatles και για την καθοδήγησή τους στο μουσικό στερέωμα, λέει ότι το άλμπουμ στο οποίο κυκλοφορεί το Imagine, είναι αυτό που επιθυμούσε περισσότερο να είχε δημιουργήσει στην καριέρα του.

Και ο Τζίμι Κάρτερ είπε, “… σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – η γυναίκα μου και εγώ έχουμε επισκεφτεί περίπου 125 χώρες – ακούνε το τραγούδι του John Lennon” Imagine “που χρησιμοποιείται σχεδόν εξίσου με τους εθνικούς ύμνους”.

“Imagine there’s no countries / It isn’t hard to do / Nothing to kill or die for…”

Το τραγούδι έχει γίνει αποδεκτό σε όλο τον κόσμο ως ένα τραγούδι ειρήνης και ενότητας , καθώς μας ζητά να αγκαλιάσουμε αυτό που μερικοί αποκαλούν αναρχία και οι πρώτοι κριτικοί χαρακτηρίζουν κομμουνισμό. “Φανταστείτε ότι δεν υπάρχει παράδεισος … Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν χώρες … Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν περιουσίες … Και ούτε θρησκεία, επίσης.” Ακούγεται τόσο αντιαμερικανικό, αντιβρετανικό, αντιεγκατεστημένο όσο ένα τραγούδι, και όμως είναι ένα τραγούδι θετικότητας και ελπίδας, για τις δυνατότητες μιας καλύτερης ανθρώπινης ύπαρξης. Τα συναισθήματα της ειρήνης και της αποδοχής περιστρέφονται γύρω από στίχους που υποδηλώνουν ότι καταργούμε μερικά από τα πράγματα που οι άνθρωποι θεωρούν πιο πολύτιμα. Ακόμα και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποδέχονται το μήνυμα παλεύουν με το νόημά του.

Ο Λένον προσεγγίστηκε από την Παγκόσμια Εκκλησία ρωτώντας τον, αν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν αλλά να αλλάξουν τους στίχους σε “μία θρησκεία” αντί “χωρίς θρησκεία”. Ο Λένον αρνήθηκε, εξηγώντας ότι αυτό θα “νικήσει” ολόκληρο τον σκοπό του τραγουδιού. Μετά το θάνατό του, η Όνο προσεγγίστηκε πολλές φορές από ομάδες που ήθελαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, και εκείνη αρνιόταν σθεναρά. Χωρίς αμφιβολία όλοι οι φανατικοί του κόσμου φαντάζονται μια θρησκεία, αλλά αυτό είναι το αντίθετο από αυτό για το οποίο τραγουδούσε.

Αυτοί δεν ήταν οι μόνοι στίχοι με τους οποίους είχαν προβλήματα οι άνθρωποι. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν υποκριτικό για έναν άντρα που είχε μια Rolls Royce  να “κηρύττει” «μην φανταστείτε περιουσίες».

(Ο Έλβις Κοστέλο, ένας ισόβιος θαυμαστής του Λένον, το συμπεριέλαβε ακόμη και στους στίχους του “The Other Side of Summer”, στους οποίους τραγούδησε, “Was it a millionaire who said imagine no possessions?”

Ο Λένον, πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους, έκανε “update” στους στίχους του σε ζωντανές παραστάσεις. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Madison Square Garden στις 30 Αυγούστου 1972, είχε ήδη αλλάξει δύο από τους στίχους: “Imagine no possessions / I wonder if you can” became “Imagine no possessions / I wonder if we can,” and “Nothing to kill or die for / A brotherhood of man” changed to “Nothing to kill or die for / A brotherhood/sisterhood of man.”

“Φανταστείτε χωρίς περιουσίες / αναρωτιέμαι αν μπορείτε” έγινε “Φανταστείτε χωρίς περιουσίες / αναρωτιέμαι αν μπορούμε” και “Τίποτα για να σκοτώσεις ή να πεθάνεις για / Μια αδελφότητα ανθρώπων” άλλαξε σε “Τίποτα για να σκοτώσεις ή να πεθάνεις για / Μια αδελφότητα /αδελφότητα του ανθρώπου ». H δεύτερη στη σειρά αλλαγή στίχων,  ήταν μια μεγάλη αλλαγή για κάποιον που είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της νιότης του ως σοβινιστής.

Από όλα τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε, πολλά από τα οποία είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον πολιτισμό μας, το “Imagine” έχει τη μεγαλύτερη απήχηση. Ενώ η επιρροή του φτάνει σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν φυσικές αναπαραστάσεις του στα δύο μέρη που αντιπροσώπευαν περισσότερο το σπίτι του Λένον. Το Αεροδρόμιο του Λίβερπουλ, που μετονομάστηκε στο Αεροδρόμιο Λίβερπουλ Τζον Λένον, έχει ζωγραφίσει τη γραμμή “above us only sky” στην οροφή. Το μνημείο της Yoko, στο τμήμα Strawberry Fields του Central Park, υπάρχει ένα μωσαϊκό της λέξης Imagine, όπου οι οπαδοί συγκεντρώνονται για να πενθήσουν τον Λένον καθώς και για να γιορτάσουν την κληρονομιά του.

Όπως και ο ίδιος ο Λένον, το «Imagine» είναι περίπλοκο. Αρχικά όταν ακούγεται, είναι εύκολο να το σκεφτεί κάποιος ως μια απλή μπαλάντα, ένα τραγούδι ειρήνης και μια μελωδία με πιάνο. Αλλά το κάλεσμα της ειρήνης απαιτεί την κατάργηση αυτού που συχνά μας έχει βολέψει περισσότερο. Δεν είναι ένα σχέδιο, με οδηγίες για το πώς να εγκαταλείψουμε ορισμένες από τις παραμέτρους με τις οποίες ορίζουμε τον εαυτό μας, αλλά μια έκκληση να φανταστούμε κάτι που φαίνεται αδιανόητο στον κόσμο που ζούμε. Είναι επαναστατικό χωρίς να απαιτεί κυριολεκτική επανάσταση και δεν έχει λιγότερη συνάφεια στον αβέβαιο κόσμο του σήμερα από ό, τι το 1971 όταν γράφτηκε. Σε έναν κόσμο ατέλειωτης σύγκρουσης για αυτά ακριβώς που αναφέρει στο τραγούδι, πρέπει συνεχώς να μας δίνει τροφή για σκέψη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.