Streaming: οι διαθέσιμες επιλογές στην Ελλάδα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

H εποχή που η φράση «βλέπω τηλεόραση» σήμαινε ότι ανοίγεις τη συσκευή σου και παρακολουθείς τα ελεύθερης μετάδοσης -αλλά και γεμάτα από διαφημιστικά διαλείμματα- κανάλια έχει περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί και για την Ελλάδα. Η εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και το Διαδίκτυο έχουν ως αποτέλεσμα οι συνδρομητικές υπηρεσίες παρακολούθησης τηλεοπτικού και video περιεχομένου να έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς και στην Ελλάδα. Και οι επιλογές είναι, μάλιστα, ουκ ολίγες.

Ολίγα πρακτικά

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Focus Bari, το 45% των ελληνικών νοικοκυριών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης. Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό και μπορεί ορισμένες άλλες εκτιμήσεις να το «ρίχνουν» στο 30%-35%, σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να πληρώνουν για να δουν τηλεοπτικό και video περιεχόμενο.

O λόγος αυτής της στροφής δεν είναι άλλος από το ίδιο το περιεχόμενο. Πολύ απλά, οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι εκεί που υπάρχουν επιλογές. Είτε όσον αφορά τηλεοπτικές σειρές είτε κινηματογραφικές ταινίες είτε αθλητικό περιεχόμενο. Το καλό περιεχόμενο έχει και κόστος.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αρκετές επιλογές για όσους ενδιαφέρονται. Και οι επιλογές κινούνται από τον τρόπο πρόσβασης μέχρι το είδος του περιεχομένου αλλά και το κόστος αυτού.

Με βάση τον τρόπο πρόσβασης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

  • Η πρώτη είναι αυτή όπου η πρόσβαση στο περιεχόμενο γίνεται μέσω δορυφορικού πιάτου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Cosmote TV και η Nova. Η λεπτομέρεια είναι πως και οι δύο προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες αν ο χρήστης συνδέσει τον αποκωδικοποιητή του με το WiFi του σπιτιού του. Τότε, έχουμε την αποκαλούμενη «υβριδική» πρόσβαση.
  • Η δεύτερη είναι αυτή που απαιτείται αποκωδικοποιητής (set-top box) και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Vodafone TV και η Wind Vision αλλά έχουν τέτοιες επιλογές τόσο η Cosmote TV όσο και η Nova. Εδώ το κλειδί είναι η ταχύτητα της σύνδεσης που έχετε στο σπίτι σας. Αν η πραγματική ταχύτητα δεν είναι τουλάχιστον 8-10 Mbps, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να έχετε αρκετά προβλήματα ιδίως αν την ίδια ώρα που βλέπετε HD περιεχόμενο, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας θέλει να «σερφάρει» στο Διαδίκτυο ή να δει κάτι στο YouTube.
  • Η τρίτη μέθοδος πρόσβασης είναι η χρήση apps είτε στην τηλεόραση (σ.σ. εφόσον είναι «έξυπνη» όπερ σημαίνει ότι έχει δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο) είτε σε κάποια φορητή συσκευή (smartphone, tablet, laptop). Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθούν υπηρεσίες όπως το Netflix, το Amazon Prime, το Hulu, το Disney+ κ.ά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι εφαρμογή για τηλεόραση θα έχει σύντομα και η Cosmote TV, όπως, επίσης, και ότι όλες οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν apps για φορητές συσκευές. Επίσης, το Netflix έχει κάνει συμφωνία με πολλούς κατασκευαστές τηλεοράσεων και έχει αποκτήσει το δικό του πλήκτρο πάνω στο τηλεκοντρόλ της συσκευής για απευθείας πρόσβαση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπηρεσίες όπως το Netflix και το Amazon Prime διατίθενται και μέσω του μενού μίας άλλης συνδρομητικής πλατφόρμας. Για παράδειγμα, το Netflix παρέχεται μέσα από το Wind Vision, ενώ το Amazon Prime μέσω του Vodafone TV. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει επιπλέον χρέωση που ανάλογα με την περίπτωση απαιτεί την κάρτα του χρήστη ή μπορεί να υπάρχει χρέωση απευθείας στον λογαριασμό του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Για όσους δεν έχουν smart TV, μία λύση είναι η αγορά του Google Chromecast. Μία μικρή συσκευή που συνδέεται σε μία HDMI θύρα της τηλεόρασης και δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το smartphone ή το tablet. Και από εκεί ο χρήστης μπορεί να «στέλνει» ότι βλέπει στο app του Netflix, για παράδειγμα, στην τηλεόραση. Η διαχείριση γίνεται από το smartphone αλλά αντί για την 6-6,5 ιντσών οθόνη του κινητού, βλέπεις το περιεχόμενο που θες στη μεγάλη οθόνη που διαθέτεις.

Ποιότητα & ευκολία

Ένα από τα ζητήματα που χρήζουν προσοχής με τις συνδρομητικές υπηρεσίες και πλατφόρμας είναι αυτό της ποιότητας ήχου και εικόνας που προσφέρουν. Και αυτό γιατί μπορεί να κάνουν λόγο για HD κανάλια, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία μιλάμε για ανάλυση 720p και σπανιότερα για 1080p. Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι του ήχου.

Ενδεχομένως, μία από τις λίγες εξαιρέσεις να είναι το Netflix, το οποίο προσφέρει ακόμη και 4Κ περιεχόμενο, ενώ υποστηρίζει και Dolby Atmos, αλλά θα πρέπει να έχεις την πιο ακριβή συνδρομή για να απολαύσεις αυτή την ποιότητα.

Πάντως, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των συνδρομητικών υπηρεσιών και των apps είναι οι προτάσεις που κάνουν. Οι εφαρμογές αξιοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από τον χρήστη όσον αφορά το τι βλέπει και του προτείνουν περιεχόμενο. Κάτι που είναι εξαιρετικά πρακτικό και χρήσιμο.

Πολλαπλές επιλογές

Ας δούμε τώρα, ποιες είναι οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι αρκετές και στο προσεχές μέλλον πρόκειται να γίνουν πολύ περισσότερες.

  • Cosmote TV: η πιο δημοφιλής πλατφόρμα αυτή τη στιγμή. Είναι διαθέσιμη τόσο μέσω δορυφορικού πιάτου όσο και μέσω set top box. Σημειωτέον πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς και συνδρομητής στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Cosmote για να παρακολουθεί το περιεχόμενο μέσω Διαδικτύου. Διαθέτει και apps για φορητές συσκευές και laptops, σύντομα και για τηλεόραση. Η πλατφόρμα απέκτησε και νέο μενού, εξαιρετικά εύχρηστο και έξυπνο, αλλά προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε συνδρομές μέσω Διαδικτύου. Δυνατό ατού το αθλητικό περιεχόμενο, ενώ έχει και αρκετό περιεχόμενο όσον αφορά ταινίες και σειρές.
  • Nova: η πλατφόρμα που άνοιξε την εποχή της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Διαθέσιμη μέσω δορυφορικού πιάτου, πλέον ανοίγεται και στο χώρο των υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Ενδιαφέρουσα επιλογή το Novaflix, ενώ υπάρχουν και apps για φορητές συσκευές και laptops. Έχει τα δικαιώματα για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων δημοφιλών ομάδων της Super League, ενώ στα «όπλα» της περιλαμβάνεται και η Euroleague.
  • Vodafone TV: η πλατφόρμα της Vodafone ενισχύεται διαρκώς. Διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω set top box, πλέον δεν χρειάζεται να έχει και σύνδεση Vodafone. Διαθέτει apps για φορητές συσκευές, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο, ήτοι σειρές και ταινίες με πολύ σημαντική την πρόσφατη αποκλειστική συνεργασία με το HBO, ένα από τα πιο γνωστά κανάλια παγκοσμίως. Συνεργασία με τη Nova για αθλητικό περιεχόμενο.
  • Wind Vision: η πλατφόρμα της Wind έχει προσιτή τιμή, αλλά είναι διαθέσιμη, προς το παρόν, μόνο στους πελάτες της Wind. Έχει συνεργασία με το Netflix αλλά και τη Nova για αθλητικό περιεχόμενο. Έξυπνο μενού και μικρού μεγέθους set top box.
  • Netflix: η πιο δημοφιλής online πλατφόρμα με μία τεράστια βιβλιοθήκη video περιεχομένου και έναν εντυπωσιακό εύχρηστο μενού. Το περιεχόμενο έχει ελληνικούς υπότιτλους και το μενού είναι και στα ελληνικά, μία κίνηση που αύξησε σημαντική τη χρήση της υπηρεσίας στην Ελλάδα.
  • Amazon Prime: από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είναι προσβάσιμη είτε μέσω app σε κάποια smart TV είτε μέσω του Vodafone TV.
  • Apple TV+: η υπηρεσία της Apple είναι διαθέσιμη σε όσους έχουν κάποια συσκευή της Apple. Χαμηλή συνδρομή (5 ευρώ το μήνα) αλλά και σχετικά περιορισμένο όπως και πολύ ποιοτικό περιεχόμενο. Σημαντικό ότι όλες οι νέες συσκευές Apple συνοδεύονται από ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία

Σε περίπτωση πάντως που χρησιμοποιείτε κάποια VPN υπηρεσία, μπορείτε να «κοροϊδέψετε» τα συστήματα ώστε να νομίζουν ότι είστε σε άλλη χώρα που είναι διαθέσιμες και άλλες υπηρεσίες. Η πιο ενδιαφέρουσα αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλη από το Disney+ με τον αμερικανικό κολοσσό της ψυχαγωγίας να έχει εκεί όλες τις ταινίες της Disney και franchises όπως το Star Wars και το Marvel Universe. Συν νέο περιεχόμενο, όπως το The Mandalorian. Στην Ελλάδα αναμένεται το καλοκαίρι του 2021.

Επίσης, ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή σας είναι να δείτε πόσες συσκευές μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα συνδεδεμένες και πόσα προφίλ χρηστών μπορείτε να δημιουργήσετε. Είναι ένας λόγος για να προτιμήσετε κάποια από τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού YELLOWBOX από τον έγκριτο δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλλά._

 

YELLOW BOX MAGAZINE info@yellowbox.gr

Copyright © 2020 Yellow Magazine | All rights reserved Viva payments