ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το πρώτο τεύχος του Yellow Box είναι γεγονός! Τι είναι όμως το νέο “κίτρινο κουτί” που έρχεται να ταράξει τα νέρα της αγοράς A/V; Με ποιον τρόπο ευελπτιστούμε να κάνουμε τη διαφορά σε ήχο, μουσική, video και home entertainment, μία αγορά που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από την ημιμάθεια και τα διάφορα… τσιτάτα;

T ι είναι ένα… κουτί;

Στην πραγματικότητα, μια επιφάνεια που διαιρεί τον χώρο σε δύο μέρη. Το “μέσα” και το “έξω”. Όταν βλέπεις ένα κουτί, αυτό που σε ενδιαφέρει, κυρίως, είναι να μάθεις τι βρίσκεται μέσα.
Στο περιεχόμενο έγκειται η όποια αξία του. Το ίδιο το κουτί, παίζει κι αυτό ένα ρόλο. Υπάρχουν κουτιά αδιάφορα. Κουτιά που σε αποθαρρύνουν από το να ασχοληθείς με το περιεχόμενο. Κουτιά που ανυπομονείς να τα ανοίξεις, για να απογοητευθείς αμέσως μετά. Και κουτιά που αξίζει τον κόπο να τα ανοίξεις επειδή θα βρεις μέσα τους πράγματα που σε αφορούν.

Σχεδιάσαμε το Yellow Box έχοντας στο μυαλό μας την εντελώς ασύμμετρη πραγματικότητα των συστημάτων Audio/Video. Από τη μία, η ελαφρότητα που συνοδεύει την ιδέα του γκάτζετ. Η ταχύτητα κίνησης της πληροφορικής, η μετατροπή των πάντων σε δεδομένα, οι τάσεις που αλλάζουν κάθε μήνα. Εδώ, είμαστε όλοι μια χαρούμενη παρέα που πετά από λουλούδι σε λουλούδι (ή από συσκευή σε συσκευή, κάνοντας ανμπόξινγκ και τραβώντας σέλφις) κουβεντιάζοντας επιφανειακά για τα πάντα με λόγο γεμάτο προκάτ εκφράσεις και με ημερομηνία λήξης.

Από την άλλη, υπάρχει το βάρος της πραγματικότητας: Η τεχνολογία θέλει προσπάθεια να την καταλάβεις, να την αξιολογήσεις και να μιλήσεις για αυτήν. Όταν μιλήσεις πρέπει να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.

Οι επιλογές έχουν επιπτώσεις. Αυτή η αντίθεση, τείνει να καθορίσει το πώς βιώνουμε, ως χρήστες και ως σχολιαστές, την τεχνολογία. Τι να προτιμήσει κανείς; Μια ζωή χαρωπής άγνοιας ή μια συνοφρυωμένης γνώσης; Και τι μπορείς να κάνεις  αν θέλεις να είσαι ένας χαρούμενος γνώστης; Οι αντιθέσεις αυτού του τύπου είναι το καλύτερο υλικό για να γράψεις κάτι καλό. Και το Yellow Box, φιλοδοξεί να είναι αυτό: Κείμενα τεχνολογίας βασισμένα σε μια πραγματικότητα γεμάτη αντιθέσεις.

Νομίζω ότι θα τα πάμε καλά. Και, ναι. Είναι κίτρινο. Γιατί όχι; Μας αρέσουν τα φωτεινά χρώματα, τα χρώματα που τραβάνε την προσοχή, τα χρώματα που παραπέμπουν στο φως. Μας αρέσει ακόμη η αντίθεση που υποκρύπτεται -εγγενώς- σε κάθε επιλογή χρώματος: Θα ήταν φύσει αδύνατον να βρούμε ένα χρώμα με το οποίο να συμφωνούν όλοι. Σίγουρα κάποιοι δεν το συμπαθείτε και τόσο, το κίτρινο. Αλλά αυτή, είναι μια ακόμη ιδέα πίσω από το Yellow Box.

Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις εκφάνσεις της τεχνολογίας των οπτικοακουστικών συστημάτων, αναγνωρίζοντας την αξία τους, χωρίς κατ’ ανάγκην να συμφωνούμε με αυτές.

Θα έχουμε πετύχει, αν σας κάνουμε να σκέφτεστε με παρόμοιο τρόπο!

Δημήτρης Σταματάκος, Σύμβουλος Έκδοσης
YELLOW BOX MAGAZINE info@yellowbox.gr

Copyright © 2020 Yellow Magazine | All rights reserved Viva payments