Tsakiridis Devices Aeolos R! Ολοκληρωμένος Ενισχυτής.

Tsakiridis Devices Aeolos R! Ολοκληρωμένος Ενισχυτής.

Βελτιώσεις στα σημεία!

O Aeolos των αδελφών Τσακιρίδη δεν θέλει και πολλές συστάσεις καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα της ελληνικής εταιρίας. Η δημιουργία μια ειδικής έκδοσης με προσεγμένα υλικά και 4 KT150 στην έξοδο δεν μπορεί παρά να προκαλεί το ενδιαφέρον. Όχι άδικα, όπως αποδείχθηκε…

Ο Aeolos συμπληρώνει μαζί με τους Hermes και Theseus την τριάδα των ολοκληρωμένων της Tsakiridis και η έκδοση που βλέπετε σε αυτές τις σελίδες έχει την δική της, ξεχωριστή, ιστορία, καθώς με τον “R” οι αδελφοί Τσακιρίδη υλοποίησαν στην ουσία μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης ενός εκ των πωλητών τους στην ελληνική αγορά, του Ρένου Ντόκου (εξ ου και το γράμμα που διαφοροποιεί την έκδοση). Το αποτέλεσμα των προτάσεων αυτών ήταν μια αρκετά ακριβότερη κατασκευή, η οποία, όμως, έχει κορυφαίες επιλογές υλικών σε κάποια σημεία και βασίζεται στην (διάσημη πλέον) πέντοδο KT150. Η επιχείρηση “βελτίωση” είχε κατά τα φαινόμενα ενδιαφέροντα αποτελέσματα και έτσι ο Aeolos R έγινε ένα από τα προϊόντα της Tsakiridis που κάνει… καριέρα στο εξωτερικό, αλλά με διαφορετικό όνομα, Aeolos Ultima.

Με τις ΚΤ150 στο κέντρο…

Ο Aeolos R βασίζεται στο γνωστό “στενό” σασί της εταιρίας και είναι μια συσκευή με σχετικώς περιορισμένες διαστάσεις (αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο βάρος…). Βασίζεται στην γνωστή αρχιτεκτονική με τις λυχνίες να είναι ακάλυπτες στο εμπρός μέρος της οριζόντιας επιφάνειας, τους μετασχηματιστές τροφοδοσίας και εξόδου καλυμμένους στο πίσω μέρος και τους διακόπτες και το ρυθμιστικό στάθμης τοποθετημένα συμβατικά στην πρόσοψη. Στην ίδια επιφάνεια με τις λυχνίες ο χρήστης έχει στην διάθεσή του ένα όργανο μέτρησης του ανοδικού ρεύματος για κάθε κανάλι και δύο διακόπτες μέσω των οποίων μπορεί να επιλεγεί η συνδεσμολογία των λυχνιών εξόδου (τρίοδος/πέντοδος) και η απολαβή του βρόχου ανάδρασης (κανονική/χαμηλή). Στην πρόσοψη βρίσκει κανείς τα αναμενόμενα, δηλαδή τον διακόπτη ισχύος, τον σειριακό επιλογέα εισόδου με τα αντίστοιχα ενδεικτικά και το ρυθμιστικό στάθμης. Ο ενισχυτής είναι πλήρως τηλεχειριζόμενος, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει την είσοδο και την στάθμη.

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τέσσερις εισόδους στάθμης line και μια έξοδο εγγραφής, καθώς επίσης και ένα ζεύγος ακροδεκτών ανά κανάλι, για την σύνδεση των ηχείων. Οι ποιότητα όλων των βυσμάτων είναι πολύ καλή και, στην έκδοση R, οι ακροδέκτες για τα ηχεία είναι οι WBT Nextgen.

Η ποιότητα κατασκευής του σασί και η αισθητική της συσκευής είναι η γνωστή, καλή, στην οποία μας έχει συνηθίσει η Tsakiridis εδώ και αρκετά χρόνια, με τον ενισχυτή να συμπληρώνεται από έναν προστατευτικό κλωβό για τις λυχνίες (και τους διάφορους ανυποψίαστους, βεβαίως), ο οποίος, πολύ έξυπνα, στο εμπρός μέρος έχει διαφανές πλεξιγκλάς ώστε να μην χάνεται τίποτε από την αγαπημένη εικόνα των απανταχού λυχνιόφιλων.

Η τοπολογία του Aeolos R βασίζεται σε ένα προενισχυτικό στάδιο υλοποιημένο με διπλοτριόδους 12AT7 (δύο ανά κανάλι), οι οποίες στην συγκεκριμένη έκδοση ανήκουν στην Genalex, και σε ένα στάδιο εξόδου push-pull με δύο λυχνίες KT150 της Tung-Sol ανά κανάλι, ταιριασμένες ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Οι KT150 δεν χρειάζονται, φυσικά, συστάσεις. Είναι μια σύγχρονη πέντοδος δέσμης (Beam Pentode) ειδικά σχεδιασμένη με το μυαλό στις εφαρμογές audio και η ισχυρότερη  διαθέσιμη αυτή την στιγμή (από την άποψη των ανοδικών απωλειών που μπορεί να φτάσουν τα 70W). Η πόλωση του σταδίου εξόδου, με βάση τα δεδομένα του κατασκευαστή, είναι τέτοια ώστε αυτό να λειτουργεί σε τάξη ΑΒ1. Αυτό το “1” στην τάξη λειτουργίας, πιθανώς να προβληματίσει ορισμένους αλλά δεν είναι κάτι που έχουν επινοήσει τα τμήματα marketing των εταιριών. Αφορά ειδικά στα στάδια ισχύος με λυχνίες και περιγράφει τις συνθήκες λειτουργίας του πλέγματος. Στην κατηγορία AB1, η λυχνία λειτουργεί με το πλέγμα να παραμένει αρνητικό σε σχέση με την κάθοδο σε όλο τον κύκλο του σήματος εισόδου. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι δεν υπάρχει ρεύμα πλέγματος και ότι το στάδιο ισχύος “φαίνεται” από την πλευρά του σταδίου οδήγησης ως ένα πολύ γραμμικό φορτίο. Η τάξη ΑΒ1 έχει μικρότερο συντελεστή απόδοσης αλλά και χαμηλότερη παραμόρφωση σε σχέση με την τάξη ΑΒ2. Εδώ (όπως θα περίμενε κανείς) το σήμα εισόδου μπορεί να οδηγήσει το πλέγμα σε θετικές τιμές ως προς την κάθοδο, έχουμε ροή ρεύματος και ως φορτίο το στάδιο ισχύος φαίνεται στο driver λιγότερο γραμμικό. Τα στάδια AΒ2 έχουν καλύτερο συντελεστή απόδοσης αλλά και υψηλότερες παραμορφώσεις.

Οι μετασχηματιστές εξόδου είναι ειδικά κατασκευασμένοι για την έκδοση R, έχουν περισσότερες στρώσεις (16 έναντι των 8 που χρησιμοποιούνται στον “απλό” Aeolos) και χρησιμοποιούν χαλκό υψηλής καθαρότητας, 5Ν. Η συνολική κατασκευή είναι ιδιαίτερα προσεγμένη κάτι που γίνεται εμφανές από την χρήση πυκνωτών Silver Gold Oil της Mundorf  για την σύζευξη των σταδίων και υψηλής ποιότητας αντιστάσεων στα κυκλώματα της ανόδου και του πλέγματος. Στις όχι-και-τόσο-ορατές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης έκδοσης, μπορούμε να περιλάβουμε την χρήση ασημοκόλλησης παντού και μια πιο σύνθετη μέθοδο συναρμολόγησης των υλικών στην πλακέτα του τυπωμένου κυκλώματος. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με το γνωστό “Μπλε” ποτενσιόμετρο της Alps και η επιλογή των εισόδων με ρελέ, τοποθετημένα ακριβώς μετά τα βύσματα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις από τον Aeolos R είναι αυτή ενός ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης και απόδοσης των μακροδυναμικών, ακόμη και με ένα σχετικώς αναίσθητο ηχείο, αν ο χώρος είναι μικρός και η απόσταση ακρόασης στην περιοχή των τριών μέτρων και κάτω. Το SCM-50 δεν αποτελεί μια ιδανική επιλογή για λαμπάτους ενισχυτές, αλλά, πάντως, δεν είναι και εξαιρετικά δύσκολο στην οδήγησή του (δεν πέφτει κάτω από τα 5Ω). Το αποτέλεσμα  επιβεβαίωσε πλήρως τους ισχυρισμούς της εταιρίας, ότι ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει ηχεία λιγότερο ευαίσθητα καθώς πέτυχε με άνεση αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα υπερφόρτωσης. Ταυτόχρονα, ακούστηκε ισορροπημένα μαλακός, ευχάριστος και φωτεινός, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα φιλικό άκουσμα, χωρίς όμως να απεμπολεί τις βασικές αξίες της ομοιογένειας στο φάσμα και της δυνατότητας απόδοσης των λεπτομερειών.

Πολύ χαμηλά, ο ενισχυτής απέδωσε με άνεση την έκταση και τον όγκο του προγράμματος, γεμίζοντας άνετα τον χώρο και περιγράφοντας σωστά την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ελέγχει άνετα τα ηχεία. Ο χαμηλός συντελεστής απόσβεσης αφήνει την εμπέδηση του ηχείου να καθορίσει την συμπεριφορά του συστήματος χαμηλά, αλλά το ATC έχει σχετικώς ομαλή συμπεριφορά στην περιοχή των 100Hz και πάνω, επομένως δεν περιμένει κανείς υπερβολές, ειδικά στα κρίσιμα χαμηλά και μεσοχαμηλά μέρη της περιοχής. Πράγματι, το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, χωρίς περιττή έμφαση, με τα όργανα να έχουν σωστό μέγεθος και το ρυθμικό μέρος να ακούγεται γρήγορο και καθαρό, με επαρκή όγκο, λίγο αδρό σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς. Η χρήση ψηφιακού ισοσταθμιστή δεν φάνηκε να δημιουργεί προβλήματα στον Aeolos R ο οποίος εφάρμοσε τις διορθώσεις και οδήγησε το ηχείο σωστά, με τα όριά του να βρίσκονται πραγματικά ψηλά.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ήπιες δόσεις χαρακτήρα και το σύστημα, με τον Aeolos στην θέση του ενισχυτή, ακούστηκε μαλακό, φωτεινό και ευχάριστο, χωρίς, όμως, να δημιουργεί την εντύπωση ότι κολακεύει υπερβολικά το πρόγραμμα και ότι περιβάλλει -δίκην μανδύα- το συνολικό αποτέλεσμα με μια δική του “άποψη”. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχει πολύ καλή δυνατότητα απόδοσης των λεπτομερειών, καλή διαχείριση του προγράμματος όταν αυτό έχει πολύ ενέργεια στην περιοχή και ότι διατηρείται η διαφάνεια και ο αέρας των οργάνων, χωρίς το αποτέλεσμα να θαμπώνει ή να γίνεται επίπεδο, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες.

Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ανάγλυφου σε ότι αφορά τον άξονα του βάθους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων πηγών, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και μια ιδιαίτερα θετική αίσθηση παρουσίας (υπολειπόμενη ελάχιστα αυτής που δημιουργούν οι ενισχυτές αναφοράς), η οποία κορυφώνεται στην απόδοση των φωνών, όπου υπάρχει πολύ καλή απόδοση των ηχοχρωμάτων και φυσική απόδοση της άρθρωσης.<br />

Ψηλά, ο ενισχυτής δείχνει να διαθέτει έκταση, πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας και πολύ καλή αίσθηση ισορροπίας σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα. Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται γρήγορο, ελάχιστα -και με ευχάριστο τρόπο- στρογγυλό, χωρίς ποτέ να γίνεται τραχύ ή υποτονικό. Ο αρμονικός πλούτος των οργάνων της περιοχής αποδόθηκε σωστά, χωρίς υπερβολές και τάσεις προς το ευφωνικό.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται- -υποθέτω- σαφές ότι ο Aeolos R είναι ένας δυναμικός, προσεγμένος ως προς την ηχητική του ταυτότητα ενισχυτής, ο οποίος δεν απαιτεί από τον ακροατή να είναι δογματικός μύστης του λαμπάτου ήχου για να τον απολαύσει. Αν ο στόχος είναι η παρέμβαση, πάντως, η Tsakiridis Devices έχει προβλέψει: Γυρνώντας την συνδεσμολογία των λυχνιών εξόδου σε “τρίοδο” το αποτέλεσμα κερδίζει πόντους σε θέματα χαρακτήρα. Ο ενισχυτής ακούγεται περισσότερο “λαμπάτος”, ευχάριστος και επιδοτεί την παρουσία, χάνοντας λίγο σε δυνατότητες οδήγησης. Ανάλογα με το πρόγραμμα, υπήρχαν στιγμές που σίγουρα θα προτιμούσα την εκδοχή της τριόδου, από την άποψη της γενικής αισθητικής του ακούσματος (και για τον λόγο αυτό, ίσως οι διακόπτες θα έπρεπε να είναι σε μια πιο βολική θέση). Η μείωση της ανάδρασης, για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ο ενισχυτής στο LF mode ακούστηκε ελαφρώς απόμακρος και αδρός, χωρίς ποτέ να γίνεται δυσάρεστος πάντως, χάνοντας ένα μέρος από τον δυναμισμό του και την δυνατότητα επιβολής του στον χώρο. Πιθανώς, με ένα άλλο ηχείο το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

 

Η Tsakiridis θεωρεί τον Aeolos ως τον πλέον δημοφιλή ολοκληρωμένο ενισχυτή της και αυτά που ανακαλύψαμε στην δοκιμή εξηγούν το γιατί. Είναι μια all-around σχεδίαση, με σεβαστές ικανότητες οδήγησης, ικανή να υποστηρίξει μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων ηχείων, με καλοσχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα που δίνει έμφαση στην ουδετερότητα και την ακρίβεια. Διαθέτει τα πλεονεκτήματα μιας σχεδίασης με λυχνίες χωρίς να θυσιάζει σημαντικά πράγματα ή να έχει ιδιοτροπίες. Η έκδοση R είναι προσεγμένη σε κρίσιμα σημεία και απευθύνεται σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, αποτελώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, ως μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να μπει, με αξιώσεις, στον χώρο του λαμπάτου ήχου.

 

Tsakiridis Devices Aeolos R

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής.

Είσοδοι: 4x line (RCA).

Έξοδοι: 1x Rec. Out (RCA), 1x Ηχείων.

Στάδιο προενίσχυσης: 2x 12ΑΤ7.

Στάδιο ισχύος: 2x ΚΤ150, σε τάξη ΑΒ1.

Ισχύς: 2x70W

Άλλες δυνατότητες: Επιλογή συνδεσμολογίας (Τρίοδος/Πέντοδος), Επιλογή ανάδρασης (NF/LF), τηλεχειρισμός.

 

Τιμή: 4.600,- (Έκδοση R, διαθέσιμη μόνο από την Kosmas Hi-Fi)

info: Κοσμάς Ηλίας & amp ΣΙΑ ΕΠΕ, τηλ.: 210-381.1720, web: http://www.kosmasaudiovideo.gr/, Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-8253.132, web: http://www.tsakiridis-devices.com/

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.